Author Message

<  Device Information  ~  zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

PostPosted: Thu May 16, 2019 12:11 pm Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
After updating Lubuntu 16.04.6 to kernel 4.15.0-48 on a dell laptop, 3g usb modem zte k3565z model is detected as different zte model (mf627/628-636).
This modem (k3565z)was working perfectly even on 18.04 version(out of the box) for years, until i updated kernel.
I tried boot with the previous kernel 4.15.0.43 but didn’t work either.

I used a friend’s lenovo laptop where the modem is detected properly with the correct qmi_wwan drivers attached. Comparison is as follows distinguished as dell - lenovo.:

Wrong on Dell

~lsusb
Bus 002 Device 004: ID 19d2:2000 ZTE WCDMA Technologies MSM MF627/
MF628/MF628+/MF636+ HSDPA/HSUPA
~usb-devices
T: Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=02 Cnt=01 Dev#= 4 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=19d2 ProdID=2000 Rev=00.00
S: Manufacturer=ZTE,Incorporated
S: Product=ZTE CDMA Technologies MSM
S: SerialNumber=P673A2VDF_MS
C: #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=500mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=(none)


Correct on Lenovo

~lsusb
Bus 002 Device 005: ID 19d2:0063 ZTE WCDMA Technologies MSM K3565-Z HSDPA

~usb-devices
T: Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 5 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=19d2 ProdID=0063 Rev=00.00
S: Manufacturer=ZTE,Incorporated
S: Product=ZTE CDMA Technologies MSM
C: #Ifs= 6 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=500mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
I: If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
I: If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
I: If#= 3 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
I: If#= 4 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=qmi_wwan
I: If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage

May new kernel doesn’t support old usb modems?
What are the option i have here ? because i m a 3 years new user
Change the device name correctly and how?
Remove last update to check if it works properly ?
Is using scanModem will help?


Offline
PostPosted: Thu May 16, 2019 3:39 pm Reply with quote
Posts: 1261 Joined: Wed Jul 11, 2012 3:14 pm Location: Koh Samui, TH
Makinen wrote:
Wrong on Dell

~lsusb
Bus 002 Device 004: ID 19d2:2000 ZTE WCDMA Technologies MSM MF627/
MF628/MF628+/MF636+ HSDPA/HSUPA
~usb-devices
T: Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=02 Cnt=01 Dev#= 4 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=19d2 ProdID=2000 Rev=00.00
S: Manufacturer=ZTE,Incorporated
S: Product=ZTE CDMA Technologies MSM
S: SerialNumber=P673A2VDF_MS
C: #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=500mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=(none)




The above is the initial configuration (virtual cd-rom with windows drivers and windows connection manager)
it has not been mode switched at this point.
Make sure that usb_modeswitch is installed in your Lubuntu distro and is up to date.


Offline
PostPosted: Fri May 17, 2019 12:23 pm Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
Usb modeswitch is installed version 2.2.5 (C)


Offline
PostPosted: Fri May 17, 2019 12:48 pm Reply with quote
Posts: 1261 Joined: Wed Jul 11, 2012 3:14 pm Location: Koh Samui, TH
Makinen wrote:
After updating Lubuntu 16.04.6 to kernel 4.15.0-48 on a dell laptop, 3g usb modem zte k3565z model is detected as different zte model (mf627/628-636).
This modem (k3565z)was working perfectly even on 18.04 version(out of the box) for years, until i updated kernel.
I tried boot with the previous kernel 4.15.0.43 but didn’t work either.



Lubuntu 16.04.6 was released 3 month ago and the distro maintainers has decided to include a 4 year old usb_modeswitch version. :cry:
There has been 6 update releases of usb_modeswitch since version 2.2.5.

Sorry but your problem is not a problem with usb_modeswitch in itself but a problem of how it has been included in your lubuntu distro. You'll have to file a bug report with the lubuntu maintainers.


Offline
PostPosted: Fri May 17, 2019 12:53 pm Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
Also there is a difference between the two machines modem manager starus lenovo and dell as follows
Attachments:
Lenovo correct modem manager.png
Lenovo correct modem manager.png [ 137.62 KiB | Viewed 612 times ]

Dell wrong modem manager.png
Dell wrong modem manager.png [ 145.01 KiB | Viewed 612 times ]

Offline
PostPosted: Fri May 17, 2019 1:04 pm Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
Oww, seems difficult. If you can help how can i file a bug, is this https://codingnest.com/how-to-file-a-good-bug-report/ a good guide ?
and where find lubuntu maintainers, searching?


Offline
PostPosted: Sun May 19, 2019 12:27 pm Reply with quote
Posts: 1261 Joined: Wed Jul 11, 2012 3:14 pm Location: Koh Samui, TH
Makinen wrote:
Oww, seems difficult. If you can help how can i file a bug, is this https://codingnest.com/how-to-file-a-good-bug-report/ a good guide ?
and where find lubuntu maintainers, searching?


I have no idea, to find that out I would have to google and you should be able to do that yourself.


Offline
PostPosted: Mon May 20, 2019 11:04 am Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
Thank you


Offline
PostPosted: Mon May 27, 2019 8:31 pm Reply with quote
Site Admin Posts: 6529 Joined: Sat Nov 03, 2007 12:30 am
Have you checked usb_modeswitch's log?

Enable logging in /etc/usb_modeswitch.conf and connect the modem again.


Offline
PostPosted: Tue May 28, 2019 8:02 pm Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
Ok, i will try and will report here.


Offline
PostPosted: Tue May 28, 2019 8:29 pm Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
With this command, sudo /etc/usb_modeswitch.conf
the output is as follows.

[image deleted, please use text copy and paste]


Offline
PostPosted: Wed May 29, 2019 6:42 pm Reply with quote
Site Admin Posts: 6529 Joined: Sat Nov 03, 2007 12:30 am
That's a misunderstanding - you need to open the file /etc/usb_modeswitch.conf with an editor.

It should tell you what to do to enable logging and where to find the log.


Offline
PostPosted: Wed May 29, 2019 7:45 pm Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
The command i entered is: sudo /etc/usb_modeswitch.conf
and output isL command not found


Offline
PostPosted: Wed May 29, 2019 7:48 pm Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
Ok, now opened the file with : leafpad /etc/usb_modeswitch.conf

I 'll see what i can do and come back here
Thank you


Offline
PostPosted: Thu May 30, 2019 11:09 am Reply with quote
Posts: 16 Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am
This is the content of the file usb_modeswitch
I will change to value EnableLogging=1



# Configuration for the usb_modeswitch package, a mode switching tool for
# USB devices providing multiple states or modes
#
# Evaluated by the wrapper script /usr/sbin/usb_modeswitch_dispatcher
#
# To enable an option, set it to "1", "yes" or "true" (case doesn't matter)
# Everything else counts as "disable"


# Disable automatic mode switching globally (e.g. to access the original
# install storage)

DisableSwitching=0

# Disable check for MBIM module presence and configuration globally (to aid
# special embedded environments)

DisableMBIMGlobal=0

# Enable logging (results in a extensive report file in /var/log, named
# "usb_modeswitch_<interface-name>" and probably others

EnableLogging=0


# Optional increase of "delay_use" for the usb-storage driver; there are hints
# that a recent kernel default change to 1 sec. may lead to problems, particu-
# larly with USB 3.0 ports. Set this to at least 3 (seconds) in that case.
# Does nothing if the current system value is same or higher

#SetStorageDelay=4


Offline

Display posts from previous:  Sort by:

All times are UTC+02:00
Page 1 of 2
24 posts
Go to page 1 2 Next
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Search for:
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum