Author Message

<  The PPP Widget Family for Android  ~  ZTE mu351 TD-SCDMA card

PostPosted: Wed Aug 08, 2012 3:53 pm Reply with quote
Posts: 3 Joined: Wed Aug 08, 2012 3:21 pm
hi, Josh:
I try to use my mu351 TD-SCDMA card on Acer A500,but when i installed pppwidget and pluged the usb card in, the pppwidget stopped on "search for modem...", i modified the usb_modeswitch.conf and enabled loggin, the contents in log file is:

************************************************************************
USB_ModeSwitch log from Wed Aug 08 21:23:52 CST 2012

Raw args from udev: 1-1/portcheck

Using global config file: /sdcard/pppwidget/usb_modeswitch.conf
Using top device dir /sys/bus/usb/devices/1-1
SymLinkCheck called with /sys/bus/usb/devices/1-1/1-1:1.1/ttyUSB1

My name is ttyUSB1

Checking my endpoints ...
in /sys/bus/usb/devices/1-1/1-1:1.1
checking ep_03 ...
checking ep_86 ...

--> I am not an interrupt port

Return false
SymLinkCheck called with /sys/bus/usb/devices/1-1/1-1:1.2/ttyUSB2

My name is ttyUSB2

Checking my endpoints ...
in /sys/bus/usb/devices/1-1/1-1:1.2
checking ep_02 ...
checking ep_82 ...

--> I am not an interrupt port

Return false
SymLinkCheck called with /sys/bus/usb/devices/1-1/1-1:1.3/ttyUSB3

My name is ttyUSB3

Checking my endpoints ...
in /sys/bus/usb/devices/1-1/1-1:1.3
checking ep_07 ...
checking ep_87 ...

--> I am not an interrupt port

Return false
**************************************************************************

i noticed the other post about td-scdma, and i made some experiments you pointed out in that post.

first, i created a fiel named zte.conf and put it in /sdcard

########################################################
# ZTE MU351

DefaultVendor= 0x19d2
DefaultProduct= 0x0003
# choose one of these:
DetachStorageOnly=0
MessageContent="5553424312345678000000000000061b000000020000000000000000000000"
#####################################################

then in adb shell, i called the conf file by

# usb_modeswitch -I -W -c /sdcard/zte.conf

the prompt :

#######################################################################
* usb_modeswitch: handle USB devices with multiple modes
* Version 1.2.3 (C) Josua Dietze 2011
* Based on libusb0 (0.1.12 and above)

! PLEASE REPORT NEW CONFIGURATIONS !

DefaultVendor= 0x19d2
DefaultProduct= 0x0003
TargetVendor= not set
TargetProduct= not set
TargetClass= not set
TargetProductList=""

DetachStorageOnly=0
HuaweiMode=0
SierraMode=0
SonyMode=0
QisdaMode=0
GCTMode=0
KobilMode=0
SequansMode=0
MobileActionMode=0
CiscoMode=0
MessageEndpoint= not set
MessageContent="5553424312345678000000000000061b000000020000000000000000000000"
NeedResponse=0
ResponseEndpoint= not set

InquireDevice disabled
Success check disabled
System integration mode disabled


Looking for default devices ...
searching devices, found USB ID 1d6b:0002
searching devices, found USB ID 19d2:0003
found matching vendor ID
found matching product ID
adding device
Found device in default mode, class or configuration (1)
Accessing device 036 on bus 001 ...
Getting the current device configuration ...
OK, got current device configuration (1)
Using first interface: 0x00
Using endpoints 0x05 (out) and 0x85 (in)

USB description data (for identification)
-------------------------
Manufacturer: ZTE Corp
Product: TD-SCDMA USB Modem
Serial No.: not provided
-------------------------
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Setting up communication with interface 0
Using endpoint 0x05 for message sending ...
Trying to send message 1 to endpoint 0x05 ...
OK, message successfully sent
Resetting response endpoint 0x85
Resetting message endpoint 0x05
-> Run lsusb to note any changes. Bye.
#####################################################################

it seems that the system could recognize my td-scdma card, but pppwidget still dot work, what should i do now?

Look forward to your help, thanks.


Offline
PostPosted: Wed Aug 08, 2012 5:08 pm Reply with quote
Site Admin Posts: 6378 Joined: Sat Nov 03, 2007 12:30 am
Hmm, the mode switch does not seem to be the problem here.

It looks like there was no modem port found on this device during the port check. Usually there is one ttyUSB port with interrupt transfer which can be used for the ppp connection.

But your device is different. There is a full interface listing here:
viewtopic.php?p=2528#2528

I'm sorry to say that there is no success report for this device yet.

What you can try though is to open the config page of PPP Widget and set the port selection to "Manual". Then you can try entering all your ports one after annother and see if something is happening when connecting ...
Be sure to include "ttyUSB0" that was left out in your port check for unknown reasons.

I'd also like to see the output of the "dmesg" command (in the adb shell) after the device was mode-switched.



Offline
PostPosted: Thu Aug 09, 2012 5:53 am Reply with quote
Posts: 3 Joined: Wed Aug 08, 2012 3:21 pm
thanks your reply

i tried ttyUSB0,ttyUSB1,ttyUSB2,ttyUSB3,the same.
the prompt of dmesg as follow:

*******************************************
dmesg |grep tty
<6>[ 2.646466] serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0x70006300 (irq = 122) is a Tegra
<6>[ 2.766573] tegra_uart.1: ttyHS1 at I/O 0x0 (irq = 69) is a unknown
<6>[ 2.886394] Registered UART port ttyHS1
<6>[ 2.886551] tegra_uart.2: ttyHS2 at I/O 0x0 (irq = 78) is a unknown
<6>[ 3.006426] Registered UART port ttyHS2
<6>[ 3.006587] tegra_uart.3: ttyHS3 at I/O 0x0 (irq = 122) is a unknown
<6>[ 3.126460] Registered UART port ttyHS3
<6>[ 3.254981] USB Serial support registered for Garmin GPS usb/tty
<6>[ 3.256314] usbcore: registered new interface driver ipwtty
<6>[ 3.256382] ipw: v0.4:IPWireless tty driver
<6>[ 218.936155] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
<6>[ 218.944689] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
<6>[ 218.952467] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2
<6>[ 218.961419] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB3

**************************************************************
is any expectation to use this td-scdma card on pppwidget?


Offline
PostPosted: Sat Aug 11, 2012 12:45 am Reply with quote
Site Admin Posts: 6378 Joined: Sat Nov 03, 2007 12:30 am
As I said, there isn't even a report of this thing working with a desktop Linux ...

If it does not react to AT commands, it will hardly ever work.


Offline
PostPosted: Sun Aug 12, 2012 11:12 am Reply with quote
Posts: 3 Joined: Wed Aug 08, 2012 3:21 pm
hi,Josh

I flashed my A500 to another ROM,
now i find some new information in the prompt of dmesg

******************************************
<6>[ 5770.729880] usb 1-1: new full speed USB device number 2 using tegra-ehci
<6>[ 5770.763567] usb 1-1: New USB device found, idVendor=0456, idProduct=6588
<6>[ 5770.763937] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=0, Product=0, SerialNumber=0
<6>[ 5774.745955] usb 1-1: USB disconnect, device number 2
<6>[ 5776.559873] usb 1-1: new full speed USB device number 3 using tegra-ehci
<6>[ 5776.596592] usb 1-1: New USB device found, idVendor=19d2, idProduct=0003
<6>[ 5776.597109] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
<6>[ 5776.597603] usb 1-1: Product: TD-SCDMA USB Modem
<6>[ 5776.597874] usb 1-1: Manufacturer: ZTE Corp
<6>[ 5776.604003] option 1-1:1.0: GSM modem (1-port) converter detected
<6>[ 5776.606317] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
<6>[ 5776.609851] option 1-1:1.1: GSM modem (1-port) converter detected
<6>[ 5776.611832] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB1
<6>[ 5776.614555] option 1-1:1.2: GSM modem (1-port) converter detected
<6>[ 5776.615529] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB2
<6>[ 5776.617235] option 1-1:1.3: GSM modem (1-port) converter detected
<6>[ 5776.618233] usb 1-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB3
************************************

is these information useful?


Offline
PostPosted: Sun Aug 12, 2012 3:34 pm Reply with quote
Site Admin Posts: 6378 Joined: Sat Nov 03, 2007 12:30 am
I'm not sure this will change anything. You had all those ttyUSB ports before, so that's not the problem.

Again, unless the device responds to AT commands, there is no hope to make it work with the widget.
Did you try to find any success reports for Linux? You could google for the USB ID or the name ...

Maybe the device needs special drivers?


Offline

Display posts from previous:  Sort by:

All times are UTC+02:00
Page 1 of 1
6 posts
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
Search for:
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum