Activation Codes and Methods, Hardware Details, Sniffing
Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Thu May 16, 2019 12:11 pm

After updating Lubuntu 16.04.6 to kernel 4.15.0-48 on a dell laptop, 3g usb modem zte k3565z model is detected as different zte model (mf627/628-636).
This modem (k3565z)was working perfectly even on 18.04 version(out of the box) for years, until i updated kernel.
I tried boot with the previous kernel 4.15.0.43 but didn’t work either.

I used a friend’s lenovo laptop where the modem is detected properly with the correct qmi_wwan drivers attached. Comparison is as follows distinguished as dell - lenovo.:

Wrong on Dell

~lsusb
Bus 002 Device 004: ID 19d2:2000 ZTE WCDMA Technologies MSM MF627/
MF628/MF628+/MF636+ HSDPA/HSUPA
~usb-devices
T: Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=02 Cnt=01 Dev#= 4 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=19d2 ProdID=2000 Rev=00.00
S: Manufacturer=ZTE,Incorporated
S: Product=ZTE CDMA Technologies MSM
S: SerialNumber=P673A2VDF_MS
C: #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=500mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=(none)


Correct on Lenovo

~lsusb
Bus 002 Device 005: ID 19d2:0063 ZTE WCDMA Technologies MSM K3565-Z HSDPA

~usb-devices
T: Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 5 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=19d2 ProdID=0063 Rev=00.00
S: Manufacturer=ZTE,Incorporated
S: Product=ZTE CDMA Technologies MSM
C: #Ifs= 6 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=500mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
I: If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
I: If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
I: If#= 3 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
I: If#= 4 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=qmi_wwan
I: If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage

May new kernel doesn’t support old usb modems?
What are the option i have here ? because i m a 3 years new user
Change the device name correctly and how?
Remove last update to check if it works properly ?
Is using scanModem will help?

LOM
Posts: 1286
Joined: Wed Jul 11, 2012 3:14 pm
Location: Koh Samui, TH

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by LOM » Thu May 16, 2019 3:39 pm

Makinen wrote: Wrong on Dell

~lsusb
Bus 002 Device 004: ID 19d2:2000 ZTE WCDMA Technologies MSM MF627/
MF628/MF628+/MF636+ HSDPA/HSUPA
~usb-devices
T: Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=02 Cnt=01 Dev#= 4 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=19d2 ProdID=2000 Rev=00.00
S: Manufacturer=ZTE,Incorporated
S: Product=ZTE CDMA Technologies MSM
S: SerialNumber=P673A2VDF_MS
C: #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=500mA
I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=(none)

The above is the initial configuration (virtual cd-rom with windows drivers and windows connection manager)
it has not been mode switched at this point.
Make sure that usb_modeswitch is installed in your Lubuntu distro and is up to date.

Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Fri May 17, 2019 12:23 pm

Usb modeswitch is installed version 2.2.5 (C)

LOM
Posts: 1286
Joined: Wed Jul 11, 2012 3:14 pm
Location: Koh Samui, TH

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by LOM » Fri May 17, 2019 12:48 pm

Makinen wrote:After updating Lubuntu 16.04.6 to kernel 4.15.0-48 on a dell laptop, 3g usb modem zte k3565z model is detected as different zte model (mf627/628-636).
This modem (k3565z)was working perfectly even on 18.04 version(out of the box) for years, until i updated kernel.
I tried boot with the previous kernel 4.15.0.43 but didn’t work either.
Lubuntu 16.04.6 was released 3 month ago and the distro maintainers has decided to include a 4 year old usb_modeswitch version. :cry:
There has been 6 update releases of usb_modeswitch since version 2.2.5.

Sorry but your problem is not a problem with usb_modeswitch in itself but a problem of how it has been included in your lubuntu distro. You'll have to file a bug report with the lubuntu maintainers.

Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Fri May 17, 2019 12:53 pm

Also there is a difference between the two machines modem manager starus lenovo and dell as follows
Attachments
Lenovo correct modem manager.png
Lenovo correct modem manager.png (137.62 KiB) Viewed 984 times
Dell wrong modem manager.png
Dell wrong modem manager.png (145.01 KiB) Viewed 984 times

Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Fri May 17, 2019 1:04 pm

Oww, seems difficult. If you can help how can i file a bug, is this https://codingnest.com/how-to-file-a-good-bug-report/ a good guide ?
and where find lubuntu maintainers, searching?

LOM
Posts: 1286
Joined: Wed Jul 11, 2012 3:14 pm
Location: Koh Samui, TH

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by LOM » Sun May 19, 2019 12:27 pm

Makinen wrote:Oww, seems difficult. If you can help how can i file a bug, is this https://codingnest.com/how-to-file-a-good-bug-report/ a good guide ?
and where find lubuntu maintainers, searching?
I have no idea, to find that out I would have to google and you should be able to do that yourself.

Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Mon May 20, 2019 11:04 am

Thank you

Josh
Site Admin
Posts: 6534
Joined: Sat Nov 03, 2007 12:30 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Josh » Mon May 27, 2019 8:31 pm

Have you checked usb_modeswitch's log?

Enable logging in /etc/usb_modeswitch.conf and connect the modem again.

Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Tue May 28, 2019 8:02 pm

Ok, i will try and will report here.

Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Tue May 28, 2019 8:29 pm

With this command, sudo /etc/usb_modeswitch.conf
the output is as follows.

[image deleted, please use text copy and paste]

Josh
Site Admin
Posts: 6534
Joined: Sat Nov 03, 2007 12:30 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Josh » Wed May 29, 2019 6:42 pm

That's a misunderstanding - you need to open the file /etc/usb_modeswitch.conf with an editor.

It should tell you what to do to enable logging and where to find the log.

Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Wed May 29, 2019 7:45 pm

The command i entered is: sudo /etc/usb_modeswitch.conf
and output isL command not found

Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Wed May 29, 2019 7:48 pm

Ok, now opened the file with : leafpad /etc/usb_modeswitch.conf

I 'll see what i can do and come back here
Thank you

Makinen
Posts: 21
Joined: Thu May 16, 2019 12:56 am

Re: zte k3565z on Lubuntu 16.04.6

Post by Makinen » Thu May 30, 2019 11:09 am

This is the content of the file usb_modeswitch
I will change to value EnableLogging=1



# Configuration for the usb_modeswitch package, a mode switching tool for
# USB devices providing multiple states or modes
#
# Evaluated by the wrapper script /usr/sbin/usb_modeswitch_dispatcher
#
# To enable an option, set it to "1", "yes" or "true" (case doesn't matter)
# Everything else counts as "disable"


# Disable automatic mode switching globally (e.g. to access the original
# install storage)

DisableSwitching=0

# Disable check for MBIM module presence and configuration globally (to aid
# special embedded environments)

DisableMBIMGlobal=0

# Enable logging (results in a extensive report file in /var/log, named
# "usb_modeswitch_<interface-name>" and probably others

EnableLogging=0


# Optional increase of "delay_use" for the usb-storage driver; there are hints
# that a recent kernel default change to 1 sec. may lead to problems, particu-
# larly with USB 3.0 ports. Set this to at least 3 (seconds) in that case.
# Does nothing if the current system value is same or higher

#SetStorageDelay=4

Post Reply